Silné Krono alebo rozmaznané Wingo?

Poněkud blíže si představíme dva nejpoužívanější pohony křídlových bran Came-Krono Standard/Plus a Nice Wingo-2024/3524.

 

Pokud si nevíte rady s výběrem pohonu pro vaši dvoukřídlé nebo jednokřídlé brány, trošku Vám to usnadníme a podíváme se na výhody a nevýhody dvou na Slovensku nejvíce používaných a cenově dostupných pohonů vrat od Italských výrobců Came - Krono Standard a jeho konkurenta Wingo-2024, popřípadě jeho většího bratra Wingo-3524.

Co byste si měli před výběrem pohonu pro vaši vrata zjistit, je velikost vrat a jeho hmotnost. Stejně tak není třeba zapomínat na to, zda bude vrata plná a tedy počítat is povětrnostními vlivy, nebo naopak, vítr v úvahu nemusíme brát. V neposlední řadě je třeba myslet dopředu a uvážit jak často budeme vrata otevírat a tedy zda vybrat motor spíše pro intenzivní nebo privátní provoz. Pohony které v tomto článku představujeme jsou určeny spíše pro privátní provoz, kde nedochází k častému otevírání a zavírání brány.

 

Came - Krono Standard/Plus

Motory od Came - Krono jsou určeny do maximální délky křídla 3m a hmotností 200kg. Motory Came jsou velmi robustní, ale zato velmi jednoduché. Elektronika ZF1 nedisponuje žádnými speciálními funkcemi, ale pro nenáročného zákazníka splní všechny základní funkce. U pohonů Krono je třeba zmínit, že nedisponují žádnými mechanickými ani elektronickými koncovými dorazy, proto je třeba mít na bráně středový doraz, popřípadě i doraz při otevření brány. Jednou z funkcí pohonu Krono je možnost nastavit si automatické zavření, kdy po úplném otevření brány se automaticky začne odečítat Vámi nastavený čas, po jehož uplynutí se brána sama zavře bez potřeby stisku dálkového ovladače. Velmi pomáhá lidem, kteří jsou trošku zapomnětliví. Druhou důležitou funkcí je nastavení síly motorů a to ve 4 úrovních. Dalšími dodatečnými funkcemi jsou čas pauzy, fotobuňky funkční i při zavírání a nastavení zpoždění druhého křídla.

 

Nice - Wingo 2024/3524

Podíváme se i na hlavního konkurenta motorů Came - Krono a tím je Wingo - 2024 do hmotnosti křídla brány 200kg a délky křídla 2m a Wingo - 3524 do 200kg a délky 3m max. Pohony Wingo jsou sice na menší brány, do konkurují hlavně funkcemi a tedy doporučujeme pro náročnější zákazníky, disponují již zmíněnými funkcemi jako jeho konkurent Came Krono a to je automatické zavření a síla motorů. Tady ale Nice nekončí a Italští výrobci přidali pár funkcí navíc. Těmi nejvíce využívanými by mělo být částečné otevření (otevření jednoho křídla pro pěší), nastavení rychlosti motorů ve 2 stupních, pomalý rozběh a zpomalení před dorazy (hladký dojezd brány). Mezi další doplňkové funkce je třeba zmínit předblikávání majáku před samotným otevřením, amperometrická ochrana a amperometrická citlivost.

Velmi důležitou informací pro vás může být to, že pohony Wingo nepotřebují koncové dorazy. Sada obsahuje jeden koncový mechanický doraz ke každému motoru (montuje se od spodu motoru), další koncový doraz PLA13 si jako doplňkové příslušenství můžete zakoupit. Proto k bráně nepotřebujete koncové dorazy ani středový, ten se ale nedoporučuje vynechat.

 

Porovnání

Pohony Came jsou známé svojí velkou výdrží a robustností. Zato Wingo od Nice to vyvažuje specifickými funkcemi, které v dnešní době zákazník rád využije. Před samotnou koupí Vám doporučujeme kontaktovat nás, rádi Vám s výběrem pohonu poradíme.

Na závěr dodáme specifikace každého motoru?

                                         CAME - Krono                                    NICE - Wingo

Napájení motoru                      230V                                                   24V

Výkon                                      130W                                                  85W

Čas otevření 90st.                  22sek.                                         18/25 sek.

Stupeň krytí                             IP54                                                  IP54