Ovládání pohonu brány pomocí GSM příjimače

Ovládání různých zařízení pomocí mobilního telefonu, například pohonu vaší brány

 

V současné době existuje mnoho možností, jak ovládat pohony posuvných nebo křídlových vrat, včetně klasických dálkových ovladačů, kódu na klávesnici, nebo dokonce chytrých telefonů. Avšak jednou z možností, která může být zajímavá pro některé majitele bran, je použití GSM přijímače.

GSM přijímač je zařízení, které dokáže přijímat signál z mobilní sítě a umožňuje vzdálené ovládání funkcí například motoru brány pomocí SMS zpráv nebo prozvonění na číslo, jehož SIM karta je v GSM příjimači. Pro pohony vrat to znamená, že majitel brány může jednoduše prozvonit telefonní číslo GSM přijímače, který je připojen k vratovému pohonu, aby otevřel nebo zavřel bránu.

Jednou z výhod použití GSM přijímače je, že majitel vrat nemusí mít u sebe žádné další zařízení, jako je například klasický dálkový ovladač. Stačí mu jen telefon. Další výhodou je, že majitel vrat může ovládat svou vrata iz daleka, takže není nutné být v bezprostřední blízkosti vrat, aby ji bylo možné otevřít nebo zavřít. Svou bránu můžete ovládat z každého koutu světa.

Jako součást instalace GSM přijímače je nutno připojit jej k vratovému pohonu, respektive k elektronice motoru. Každý vratový motor disponuje výstupem 12V nebo 24V. Konkrétně tento GSM příjimač lze napájet od 10-30V stejnosměrným ale i střídavým proudem. Po připojení GSM přijímače k elektronice a nakonfigurování jeho nastavení je příjimač připraven k použití.

GSM příjimač lze nakonfigurovat dvěma hlavními způsoby. Tím prvním je otevřený způsob ovládání, to znamená, že každý, kdo prozvoní číslo v GSM modulu, bránu otevře. Tento způsob se nedoporučuje, jelikož není bezpečný. Druhým způsobem je, že bránu umí ovládat pouze lidé, kteří jsou uloženi v seznamu přijímače. Přidávání nebo odebírání lidí do seznamu je jednoduché, pomocí SMS zprávy, takže není třeba přijímač vybírat.

GSM příjimač neobsahuje SIM kartu, zde je třeba si zajistit. Volba SIM karty a operátora je jen na Vás.

Příjimač lze doplnit io externí anténu ANT1, která se doporučuje hlavně do míst kde je slabší přijímaný signál.

Díky malým rozměrům GSM příjimače je možné jej umístit a skrýt přímo do motoru. Uchycení příjimače je možné pomocí oboustranné lepicí pásky, která je dodávána s příjimačem, popřípadě šrouby. GSM příjimač je možné umístit i externě a tedy mimo pohon, ale je třeba jej umístit do voděodolného boxu, jelikož samotný modul má stupeň krytí IP50, což znamená že je skvěle chráněn proti prachu, ale není chráněn proti vodě.